Verlies van je kind
Helaas bestaat er bij elke zwangerschap een kleine kans dat het mis gaat en dat je baby overlijdt. Dat kan op elk moment in de zwangerschap gebeuren, van het prille begin tot tijdens of vlak na de bevalling. Daarnaast kan het zijn dat je de moeilijke keuze moet maken om de zwangerschap af te breken als uit prenatale diagnostiek, zoals de NIPT, blijkt dat je baby een ernstige aandoening heeft of je kind niet levensvatbaar is. Als je jouw baby tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap verliest, dan noemen we dat een miskraam. Tot 16 weken kan je een curettage krijgen. Overlijdt de baby na de 16e week in de baarmoeder of tijdens de bevalling, dan wordt er gesproken van een doodgeboorte. De weeën worden met een infuus opgewekt, waarna je bevalt. Veelal wordt het proces van de beslissing (bij prenatale screening), de bevalling en het afscheid begeleid door gespecialiseerde medewerkers van het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld de ziekenhuispsycholoog of een gespecialiseerde verpleegkundige. Mocht je behoefte hebben aan meer begeleiding in deze fase van je verlies mag je natuurlijk altijd contact opnemen met FIOM Den Haag.
Rouw en verwerking
Het overlijden van je baby tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling is, ongeacht de duur van de zwangerschap, een enorme schok. Of je nu de zwangerschap moest afbreken toen bleek dat er iets mis was met de baby of dat je baby plotseling overleden bleek te zijn in je buik of rond de bevalling, het is een van de meest ingrijpende verliezen waarmee een mens te maken kan krijgen. Je verliest het door jou zo gewenste kind waar je al een band mee had, wat je gezien hebt op echo’s en vaak ook al gevoeld hebt. Met het verlies van je baby verlies je ineens al je toekomstdromen en verwachtingen over je kind. Je ervaart verschillende gevoelens zoals leegheid, woede, onbegrip, verwijten, schuldgevoelens en natuurlijk intens verdriet.
Het is belangrijk om te noemen dat je een natuurlijk rouwproces doormaakt wat zijn tijd nodig heeft. Normaal gesproken nemen deze gevoelens langzaam maar zeker af. In het begin is het verdriet allesomvattend maar na verloop van tijd merk je dat dit minder wordt. Misschien kan je praten over je baby zonder in huilen uit te barsten. Misschien kan je weer gaan werken. Misschien zijn er momenten dat je even niet aan je verlies denkt. Heel langzaam kan je weer genieten van kleine dingen. Uiteindelijk zal je baby een eigen plek in jullie gezin krijgen. Voordat je zover bent kan er makkelijk 1 tot 1 ½ jaar voorbij zijn. Belangrijk is dat je merkt dat je vooruit gaat.
De invloed van je omgeving
Voor mensen in jouw omgeving die nooit een kind tijdens de zwangerschap hebben verloren, kan het soms heel moeilijk zijn om te begrijpen wat jullie als stel doormaken. Wat mee kan spelen is dat zij jouw kind nooit hebben ontmoet. Vaak is er in de eerste periode na het verlies voldoende aandacht, maar naarmate de tijd vordert neemt deze aandacht vaak af, terwijl jouw verdriet er nog niet minder om is. De omgeving weet niet altijd hoe ze moeten reageren of hoe ze met jouw verdriet om moeten gaan. Onbegrip kan je het gevoel geven er alleen voor te staan, terwijl steun van je omgeving een positief effect op de verwerking heeft. Daarnaast kan de confrontatie met zwangere vrouwen of pasgeboren baby’s heel moeilijk voor je zijn. Ook dit kan de omgang met vriendinnen, kennissen en familieleden beïnvloeden. Gelukkig zijn er ook vaak wel mensen die op de goede manier begrip tonen. De omgeving steunt het beste door te luisteren wanneer nodig en door er gewoonweg te zíjn.
Ook voor de man
Vaak gaat de meeste aandacht rondom het verlies van jullie baby naar de vrouw. Maar ook jij bent jouw kind kwijtgeraakt en ook jij hebt recht op jouw verdriet. Misschien probeer jij je als man ook sterk te houden om haar op te vangen? Misschien botst de manier hoe jij er mee omgaat met die van je partner? Soms is de beleving van het verlies ook echt anders voor jou dan voor haar. Jij hebt immers jullie kind niet gedragen, maar dat hoeft jouw verdriet niet minder te maken. Rouw is heel persoonlijk en iedereen doet dit op zijn eigen manier.
Weer zwanger (worden)?
Wanneer je bezig bent om opnieuw zwanger te worden of weer zwanger bent, is dit erg spannend wanneer je een verlieservaring hebt gehad in je vorige zwangerschap. De onbezorgdheid is verdwenen en het is lastiger te genieten van het zwanger zijn. Er is altijd die spanning en angst of het deze keer wel goed gaat of dat het weer mis gaat. Vaak leef je de eerste helft van de zwangerschap en soms nog langer van mijlpaal naar mijlpaal, het hartje, de eerste echo, de NIPT uitslag, de 20 weken echo, de levensvatbaarheidstermijn, etc.. Vaak met het voelen van de baby komt er meer bevestiging dat alles goed gaat. Voor veel ouders voelt een nieuwe zwangerschap ook heel dubbel, aan de ene kant is er nog het verdriet om je verloren kind en daarnaast ook de blijdschap om dit nieuwe kind. Beide gevoelens kunnen naast elkaar bestaan.
Hulp door FIOM Den Haag
Of het verlies van je kind recentelijk is geweest of al wat langer geleden, wanneer je het gevoel hebt niet verder te komen in de verwerking van je verdriet of wanneer je gevoelens je functioneren van alle dag in de weg staan of het verlies van je kind je bang maakt in je huidige zwangerschap, blijf er dan niet mee zitten. Erover praten, kan helpen. FIOM Den Haag is er om vrouwen en hun partners te begeleiden in dit proces middels individuele gesprekken. Wij begeleiden je bij jouw verdriet en het verwerken van dit verlies.