Is bewust alleenstaand moeder zijn iets voor mij?
De meeste vrouwen groeien op met het ideaal plaatje waarin ze samen met een partner een kind krijgen. Maar het leven loopt soms anders. Als je single bent met een kinderwens en de biologische klok tikt door, kan je overwegen om moeder te worden zonder een partner. Dit is geen gemakkelijke beslissing en kan gepaard gaan met allerlei vragen. Zoals:
- Hoe lang zoek ik nog door naar een geschikte partner/ vader?
- Ik wil een kind maar wil ik dat ook echt in mijn eentje?
- Kan ik wel in mijn eentje een kind opvoeden?
- Is het niet heel egoïstisch om een kind zonder vader te laten opgroeien?
- Hoe zal mijn omgeving reageren? Kan ik steun van hen verwachten?
- Red ik het financieel wel in mijn eentje?
Tijdens het traject om zwanger te worden
Wanneer je de beslissing hebt genomen om zonder partner een kind te krijgen, volgt het traject van daadwerkelijk zwanger worden. Ook hierin zal je weer keuzes moeten maken. Je kan er voor kiezen zelf een donor te zoeken in je omgeving of een donor/ een homostel met een kinderwens te zoeken op het internet en jezelf te insemineren. Of je kan een medisch traject ingaan bij een kliniek en zwanger worden via een kliniek donor of zelf een donor zoeken via een spermabank. Er zitten voor- en nadelen aan alle opties waar FIOM Den Haag je over kan inlichten.
Een vruchtbaarheidsbehandeling via een ziekenhuis vraagt veel van je, zowel fysiek als emotioneel. Op allerlei momenten naar het ziekenhuis, het effect van hormonen, de stress, de hoop, de teleurstelling en het gevoel hebben dat je van cyclus naar cyclus leeft. Het is een emotionele achtbaan waar je veelal alleen door heen moet en waarin het onzeker is of het leidt naar de door jou gewenste zwangerschap.
Zwanger!
Als het gelukt is om zwanger te worden ben je natuurlijk heel blij, maar zult wel in je eentje de zwangerschap moeten doorlopen. Zeker als je geen (groot) netwerk om je heen hebt, kan dit zwaar zijn. Ook al heb je steun uit je omgeving, toch sta je er veelal alleen voor. Je gaat vaak alleen naar afspraken, moet zelf allerlei zaken regelen en neemt vaak in je eentje beslissingen over bijvoorbeeld de naam voor je baby. Dat kan juist wel fijn zijn, geen mening van een partner om rekening mee te houden, maar ook zwaar. Daarnaast ben je ook ‘gewoon’ zwanger. Ook in deze fase kan je met vragen en zorgen zitten:
- Misschien zijn er medische complicaties in de zwangerschap of heb je veel last van zwangerschapskwaaltjes?
- Wat moet ik allemaal regelen voor de bevalling?
- Hoe leg ik mijn keuze later aan mijn kind uit? Wat vertel ik dan?
- Wellicht heb je zorgen of angsten omtrent de bevalling of het ouderschap?
- Hoe ga ik alles regelen voor als de baby er straks is?
- Van welke financiële regelingen kan ik gebruik maken?
Naast de blijdschap over de komst van de baby, kan je ook geconfronteerd worden met gevoelens van verdriet. Hoe blij je ook bent, dit is waarschijnlijk niet hoe je gehoopt had een zwangerschap mee te maken en een kind te krijgen. Rouw om het verlies van het ideaal plaatje is in deze fase mogelijk.
Als de kleine eenmaal geboren is, zal het, net als voor iedere ouder, wennen zijn aan de aanwezigheid van de baby en je rol als ouder. Als alleenstaande moeder zul jij echter degene zijn die alle lasten hieromheen in je eentje zal moeten dragen. Er is ook nog een huishouden om draaiende te houden, je moet financieel zien rond te komen en je zult de zorg voor de baby waarschijnlijk moeten combineren met werk of misschien wel een studie. Hoe ervaar je het om alles alleen te moeten doen en te bedenken? Misschien valt het je in de praktijk een stuk zwaarder dan je had verwacht? Hoe hou je nog tijd over voor jezelf? Misschien vraag je je weleens af: waar is die roze wolk?
Hulp door FIOM Den Haag
Of je nog in de overwegende fase zit of je besluit al hebt genomen en begonnen bent met behandelingen of misschien al zwanger bent, op ieder moment kan je voor begeleiding terecht bij de FIOM. We nemen graag de tijd om met jou te praten over alles wat er op je af komt, kunnen je keuzeproces begeleiden en bieden ondersteuning tijdens het medische traject. Ook wanneer je zwanger bent, kunnen we jou zwangerschapsbegeleiding bieden waarin we je een luisterend oor bieden of helpen bij het zoeken naar oplossingen of praktische handvatten die jou kunnen helpen als alleenstaande moeder.