Rouwproces
Sommige vrouwen kiezen voor abortus en ondervinden daarna geen verdere emotionele problemen. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. De gevolgen van een zwangerschapsverlies waar je zelf, al dan niet onder druk of dwang, voor hebt gekozen, worden vaak onderschat, ook door de vrouwen die het ondergaan.
Een abortus is voor veel vrouwen een ingrijpende ervaring, zeker als je niet helemaal achter de beslissing stond, maar ook als je wel zeker weet dat je de juiste beslissing hebt genomen. Het kan zijn dat je na de behandeling vooral opgelucht bent, maar ook gevoelens van verdriet, leegheid, verlies, boosheid en/of schuldgevoel zijn heel normaal, zeker in de eerste periode na de behandeling. Het is niet verwonderlijk wanneer je klachten hebt, want je hebt een verlies ervaren en het kan tijd kosten om hiermee om te gaan, je doorloopt een rouwproces. Deze gevoelens kunnen je echter ook in de weg gaan zitten, soms zelfs zo erg dat je niet kunt functioneren in je dagelijks leven.
Ook kunnen deze gevoelens pas jaren na de behandeling opspelen, bijvoorbeeld in een nieuwe relatie of als je bewust zwanger probeert te worden of al zwanger bent. Daarnaast kan het zijn dat je jaren later alsnog last krijgt van de abortus, omdat je omstandigheden zijn veranderd of je mening over abortus. Hierdoor kan je alsnog twijfels krijgen over de juistheid van je beslissing en allerlei vragen krijgen. Ook kunnen er weer allerlei gevoelens omhoog komen, zoals verlies, schuldgevoel of spijt.
De invloed van je omgeving
Wat de verwerking daarnaast nog kan bemoeilijken is een gebrek aan steun of onbegrip uit je omgeving. Op het onderwerp ‘abortus’ rust vaak nog een taboe. Over abortus praten is lastig en er zijn verschillende meningen over. Misschien weet niemand van de abortus, durfde je het niemand te vertellen uit schaamte of uit angst voor hun reactie. Als je geen of onvoldoende steun uit je omgeving ervaart, kan je het gevoel hebben helemaal alleen te staan in je verdriet. Maar ook als je omgeving wel op de hoogte is, kunnen eventuele goedbedoelde, door onmacht ingegeven reacties uit je omgeving als “je bent nog jong” en/of “het komt wel goed”, maken dat je het gevoel krijgt dat je het niet te groot moet maken en dat je vooral gelijk de draad weer op moet pakken. Misschien stonden jij en je partner anders tegenover de beslissing en verwerken jullie het op een andere manier, waardoor het moeilijk is om er met elkaar over te praten.
Ook voor de man
Soms kunnen mannen vastlopen in hun ervaring rondom abortus. Ook als je achter de beslissing stond die jij en je partner samen hebben genomen, kan je verdriet ervaren en merken dat je hier niet zo gemakkelijk overheen kan stappen. Maar wellicht heeft jouw (ex-)partner een keuze voor abortus gemaakt waar jij niet achter stond. Gevoelens van machteloosheid en boosheid zijn dan niet ongebruikelijk. Het kan lastig zijn de keuze van jouw partner te accepteren. Als jouw partner tegen jouw wens in gekozen heeft voor abortus, kan je het gevoel hebben dat jou een gewenste zwangerschap is ontnomen en kom jij net zo goed in een rouwproces terecht. Ook jij zal je weg hierin moeten vinden en kunt vast komen te zitten in je verwerking.
Hulp door FIOM Den Haag
Wanneer je het gevoel hebt niet verder te komen in de verwerking van je verdriet, wanneer je niemand hebt om over je ervaring met abortus te praten of wanneer je gevoelens je functioneren van alle dag in de weg staan, blijf er dan niet mee zitten. Aandacht besteden aan deze ervaring kan helpen. Soms is het fijn als dat met een buitenstaander is die hier neutraal in staat. FIOM Den Haag is er om vrouwen en/of hun eventuele partners te begeleiden in dit proces door samen in gesprek te gaan. We oordelen niet over jouw keuze.