Wij denken met je mee, informeren je over alle mogelijkheden en staan je bij.

​Onbedoeld zwanger

“Ik kreeg meteen aandacht en hulp in mijn situatie, ik hoefde niet te wachten en ik voelde me meteen niet alleen in mijn twijfels.”

​Taboe rondom onbedoelde zwangerschap en abortus

Ondanks dat uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 vrouwen gedurende haar leven ooit onbedoeld zwanger zal raken, wordt er nog weinig over gesproken. Het onderwerp ‘abortus’ roept vaak sterke meningen op, van pro-life tot pro-choice en alles er tussenin. Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening. Negatieve harde meningen kunnen echter schaamte en angst voor veroordeling oproepen wanneer jij (of je partner) onbedoeld zwanger blijkt te zijn en het moeilijk maken om met jouw omgeving hierover in gesprek te  gaan. Het kan echter iedereen overkomen, of je nou wel of niet in een vaste relatie zit, wat je leeftijd, achtergrond of opleiding e.d. ook is. FIOM Den Haag is niet vóór of tegen abortus. Wij staan wel achter het recht dat iedereen zijn eigen keuzes hierin mag maken. Wij laten daarom de keuze bij jou.

Een keuze maken

Jij of je partner blijkt zwanger te zijn. Het was niet de bedoeling en je leven staat ineens op zijn kop. Of de zwangerschap was wel gepland, maar je omstandigheden zijn opeens veranderd, waardoor er toch twijfels de kop op steken. Je wordt geconfronteerd met allerlei vragen waar je mogelijk nog geen pasklaar antwoord op hebt, bijvoorbeeld:

  • Wil ik (nu) wel een kind?
  • Wat heb ik een kind te bieden?
  • Hoe moet het met mijn werk, studie, huisvesting en financiële situatie e.d.?
  • Wat als mijn partner een andere keuze wil maken dan ik?
  • Wil ik wel (alleen) moeder worden?
  • Heb ik als verwekker ook een keuze? Welke rechten en plichten heb ik in deze situatie?
  • Van wie kan ik steun verwachten?
  • Is abortus nog mogelijk en zo ja, wat zijn de gevolgen hiervan?

Naast dit soort praktische vragen waar je een antwoord op moet vinden, ervaar je waarschijnlijk ook nog allerlei gevoelens zoals paniek, schaamte, machteloosheid, boosheid en verdriet, maar mogelijk ook blijdschap en opluchting. Opeens moet je in een kort tijdsbestek met al die emoties een ingrijpende beslissing nemen die gevolgen heeft voor de rest van je leven. Dan is het niet verwonderlijk dat je twijfelt.

Er zijn drie opties waar uit je kan kiezen:

  • De zwangerschap uitdragen en zelf voor het kind zorgen.
  • Besluiten tot een abortus.
  • De zwangerschap uitdragen en het kind afstaan ter adoptie, kiezen voor een netwerkplaatsing of plaatsing in een pleeggezin.

Ondanks dat je waarschijnlijk tijdsdruk ervaart, is het belangrijk om tijd en ruimte te nemen om er achter te komen wat de verschillende keuzes voor jou zouden betekenen. Hoe meer je een beeld hierbij hebt, hoe beter je kunt beslissen wat voor jou de beste keuze is op dit moment.

(Geen) vader worden, jouw keuze?

Misschien ben je heel blij vader te worden en zie je jouw rol als vader al helemaal zitten. Maar het kan ook zijn dat je vader wordt van een kindje, terwijl dit misschien niet jouw eigen keuze is geweest. Of je keek uit naar het vaderschap en deze kans wordt jou ontnomen doordat jouw (ex)partner voor abortus koos. Vaak beslist de vrouw uiteindelijk of de baby er komt of niet, omdat het om haar lichaam gaat. Dit kan voor jou als man heel machteloos voelen en frustrerend zijn. Als je geen vader wilde worden, kun je daarnaast gevoelens van paniek ervaren, een verantwoordelijkheidsgevoel ervaren en twijfels hebben over welke rol je wilt vervullen. En als je wel vader had willen worden, kan je verdrietig zijn over het verlies van de door jou gewenste zwangerschap. Als je je in een van deze situaties bevindt, ben je welkom in gesprek te gaan met een medewerker van de FIOM over jouw situatie en hoe je er mee om wilt gaan.

Hulp door FIOM Den Haag

Als je niet zelf uit de keuze komt, ondanks eventuele hulp van je partner of omgeving, dan kunnen wij helpen. Vanwege de tijdsdruk bieden we binnen een paar dagen een eerste gesprek aan. In één of meerdere gesprekken helpen wij jou (en je eventuele partner) om de verschillende argumenten van alle opties op een rij te zetten. We kijken zowel naar de gevoelskant als de praktische kant van jouw overwegingen en kijken waar het bij jou in de kern om gaat. Zo kun je makkelijker een weloverwogen beslissing maken die op dit moment voor jou het beste is. 

Na de keuze

Als je besluit de zwangerschap uit te dragen en hulp wilt bij alles waar je tegenaan loopt, is het ook mogelijk om tijdens de zwangerschap door ons begeleid te worden. Kijk hier voor meer informatie.

Mocht je voor abortus kiezen, dan kunnen we je desgewenst informatie geven over de ingreep en wat je kan verwachten. Voor meer praktische informatie of het maken van een afspraak kun je ook kijken op de website van de Abortuskliniek Den Haag: https://www.abortuskliniek-denhaag.nl/.

Wij bieden standaard nazorg. Ook kunnen wij je eventueel helpen bij de verwerking. Kijk hier voor meer informatie.

Wanneer je overweegt om de zwangerschap te behouden en het kind af te staan ter adoptie, verwijzen wij je graag door naar de landelijke FIOM. Zij zijn hierin gespecialiseerd en zullen je alle begeleiding kunnen bieden die je nodig hebt. Zie hiervoor: www.fiom.nl.

Onze hulpverlening is gratis en vertrouwelijk. Je hebt geen verwijzing nodig.

FIOM Den Haag werkt nauw samen met het Landelijk Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschappen. Op de website van het Landelijk Informatiepunt is actuele informatie over onbedoelde zwangerschap, de verschillende keuzeopties en hulp bij onbedoelde zwangerschap, waaronder FIOM Den Haag, te vinden. Het informatiepunt is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via telefoon en chat.

FIOM Den Haag is aangesloten bij het landelijke netwerk keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap. Dit netwerk zorgt er samen voor dat keuzehulp en psychosociale hulp na abortus voor iedereen overal in Nederland snel en gratis beschikbaar is. De medewerkers van FIOM Den Haag hebben een speciale opleiding gevolgd tot keuzehulpverlener en staan geregistreerd in het beroepsregister keuzehulp en psychosociale hulp na abortus van Fiom.